srijeda, 12. studenoga 2014.

PALENTA-PURA


Kroz vrijeme, palenta ili pura, na našim prostorima, jelo koje je Činilo samostalan obrok..Nekad, znak siromaštva, danas, nešto sasvim drugo.
Dobar, zdrav, preporučljiv način da konzumiramo kukuruzno brašno!!
U Bosni se priprema kao smjesa srednje gustine, prelivena sa malo masla ili maslaca i vrhnja..Moja mama to tako fino napravi...Skuhanu palentu-puru, rastanji na veliki ovalni tanjur, zalije s malo rastopljenog masla, pospe sitno sjeckanim lukom, pa zalije dodmaćim kajmakom..Divota!
U Lici, što mi je baš zanimljivo, kuha se u jako tvrde ,,buble,, koje se uzimaju u ruku...
Komadi te tvrde palente, izlomljeni, preliveni slatkim ili kiselim mlijekom, jedu se za doručak ili večeru....
Palenta, u Hrvatskoj, ponekad prilog uz glavno jelo. Uobičajena uz ,,jetrica na saft,, ali i uz gulaše.
Jutros, na mom stolu, palenta, na jedan drukčiji način. Skuhala sam ju sinoć. U posoljenu vodu koja kipi, ,,zakuhala,,kukuruzno brašno, pa uz miješanje pratila ...Jedna srednja gustina. Kuhanje traje 20-tak minuta.
Vrelu smjesu sam izlila na suhu tepsiju.
Danas se može rezati na fine kocke. Mekane su, ali zadržavaju oblik. Uz sir i vrhnje, odlične!
U slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar