utorak, 23. prosinca 2014.

BAKLAVA


Za mene je prava baklava kraljica kolača!
Tradicija, umijeće, strpljenje, osjećaj za posebnost ovog kolača. Nema recepta od dva slova-ni slučajno!
Uz nju, svakako, začin su dragi ljudi, prirasli srcu s kojima se uživa u posebno postavljenim soframa!
Baklavu treba živjeti i doživjeti kroz čitav proces pripreme, kroz mirise, osjet oraha i kora medju prstima, pažljivo slaganje, polijevanje otopljenim maslacem, rezanje, pečenje, ,,pogledanje,, kroz staklo rerne, osjet težine tepsije u ruci, šuštanje pečenog kolača...Treba imati onaj poseban osjećaj kad agda dobije potrebnu gustoću, pa je polako, malo-pomalo, polijevati izmedju svakog kusa izrezane baklave. Neka se upije u slojeve posute orasima i omekša ih. Neka im da slatkoću jer bez nje baklava i nije baklava.
Onaj drugi recept pripreme za mene i nije toliko važan. Kila je tankih kora uz kilu oraha, malo sjeckanih uz one mljevene, jedan je maslac. U agdi je obično kila šećera na litru vode, ali i tu su odstupanja, pa ja malo vode dodam.
Pecenje je vise susenje i traje 2.5 do 3 sata na temperaturi od 150C.
Kad se tepsija izvadi iz rerne, pa zašušti, kad zapahne opojni miris, e od toga se zamanta...onima koji je vole...
U slast vam bilo!








Nema komentara:

Objavi komentar