ponedjeljak, 22. prosinca 2014.

SOGAN DOLMA

Moje omiljeno jelo. 
Za njegovu pripremu bilo bi najbolje da nema opisa, da nema riječi. Trebalo bi sjediti i gledati onoga ko to radi. Pokreti govore sve..
Male glavice domaćeg luka, brižljivo birane bez ,,kalkulacije,, koliko će nam ovo jelo oduzeti vremena...
Očišćene, odrezanih vrhova, u maloj šerpici na laganoj ,,vatri,, prokuhane. Pomoći će i koja kap sirćeta, kako bi ostale čvrste. Tada, ocijediti vodu, svaku lagano stisnuti i listići luka će se razdvojiti.
Nadjev od dobre mljevene junetine, malo luka, riže, crvene začinske paprike, soli, malo vode..Poželjno je svaki nadjev napraviti ranije da se okusi prožmu.
Filovanje traje...Za ovaj recept, kuham lukovice, sogan dolmu, u malo vode. Dodam joj malo maslaca ili masla, malo suhog začina. Nek samo lagano vrijucka...
Skuhane, a ne prekuhane, ne smiju popucati.
Nekad se ovo jelo zapržavalo tako što se ugrije maslo sa crvenom paprikom. Na to domaćeg kajmaka...pa sve skupa preliti na lukovice..Danas, u malo vode umiješam kašiku brašna, kašiku crvene paprike i vrhnja...i time prelijem jelo još u šerpi.. Zaprške su odavno ostale iza nas..Neka još kratko kuha i to je to...
Jako volim sogan dolmu. I neka se šuti za stolom. Neka se uživa svim čulima u okusu i mirisu, a svi oni koji su nekad gledali kako se priprema, sigurna sam da će se sjetiti svojih dragih osoba koje su to radile.
Ako zamiriše u vašoj kuhinji, neka vam je u slast!









Nema komentara:

Objavi komentar