subota, 6. prosinca 2014.

MOJI MEDENJACI
Pocinje priprema bozicnih kolaca. Volim da je sve gotovo na vrijeme ! Ovi medeni, mirisljavi, tvrdi kolacici, taman ce do Bozica biti prefini. Treba im vremena da omeksaju.
Nema puno posla oko njih. U jednoj se posudi napravi tijesto, izmedju dva papira za pecenje se rastanji valjkom, oblici se vade jednom modlicom, na papiru se u velikim tepsijama peku...
Recept za tijesto ide ovako...Ukljuciti kakvu finu muziku, ispuniti dusu pozitivnim emocijama i medenjaci ce biti zacas u kutiji za kolace...
Izmikasala sam 4 jaja sa 25 dkg secera. U jednoj posudi sam otopila 6 dkg maslaca, pa u to odmah dodala 15 dkg meda. Sve skupa na jaja i secer. Na to ide 70 dkg glatkog brasna sa 2 cajne kasicice sode bikarbone. Na to jednu vrecicu zacina za medenjake , kojih ima kupiti u svim prodavnicama, i naribana korica neprskanog limuna.
Tijesto je podatno, gumenasto i jako se fino da umijesiti. Pokriti zdjelu plasticnom folijom, pa nek citav dan stoji na sobnoj temperaturi..
Kasnije, pola tijesta staviti na papir za pecenje, pokriti drugim papirom, te valjkom rastanjiti na debljinu od pola cm. Vaditi male okrugle oblike i redati ih na tepsiju. Ponoviti isti postupak sa svim tijestom. Od ove mjere izadje 3 najvece tepsije medenjaka..Ne volim da fali...
Sto duze stoje, to su bolji...Racunajuci na one koji ce, cekajuci Bozic netragom nestati, ostace ih taman dovoljno!
U slast vam bilo!

Nema komentara:

Objavi komentar