nedjelja, 14. prosinca 2014.

PODVARAK
Zamirisao je kiseli kupus na trznicama. Zene za standovima ispred velikih bijelih bacvi. U glavicama, nariban, zuti se i siri opojni miris.
Nisam odustala niti nakon svih ovih godina, od pripreme domaceg kiselog kupusa. Volim domaci.  Ovo je prvo ovogodisnje jelo, meni posebno drago.
Podvarak se u principu pravi sa peradi. Umjesto domaceg pileta, pureci zabatak!
Kiseli kupus isperem u jednoj vodi, te ga stavim na vec prodinstani crveni i bijeli luk. Prodinstam ga dok ne bude upola gotov. Uz jedan list lovora, ovim okusima jako pase i biber.
U isto vrijeme u tepsiji pecem meso, prethodno dobro zacinjeno senfom, solju i paprom. Cim je meso gotovo, izvadim ga, te na tu masnocu istresem sav kupus. Onaj prefini talog od pecenja, pomijesace se sa tankim rezancima i dodatno im poboljsati okus.
Kupus rasporedim na cijelu tepsiju, na njega stavim komade mesa, pa zalijem sa vrlo malo vode, pazeci da se pece jos kratko, da bi ostao hrskav, nikako prekuhan! Jos kratko zapecem i podvarak je gotov! Mozda krompir skuhan sa korom..casa crnog vina..
Perfektan rucak!
U slast vam bilo!



1 komentar:

  1. Draga Selma, podvarak na tvoj nacin sam nasla slucajno, a trazim ga vec dugo. Moja baka ga je isto tako spremala, samo je dodavala pola fildzana rize. Hvala ti, zaista si me obradovala. Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši