utorak, 13. siječnja 2015.

VARIVO OD PRASE I JECMA

VARIVO OD PRASE I JECMA
U nasoj basti smo uvijek imali domacu prasu. S pocetka zime, povadjena iz gredice, zavrsila bi gusto zbijena, struk uz struk, jedna do druge, utrapljena. I kad se pod snijegom zaledi, nista joj nije, cak je i bolja, manje zestoka. Jedini je ,,problem,, bio odgrnuti duboki snijeg i izvaditi je takvu ledenu, oprati pod cesmom, istom takvom vodom, jer ko bi je nosio u kucu neopranu??...Prsti se zacrvene, pa se jos dugo puse u skupljene sake..
U Bosni sam pripremala nekoliko jela od ovog zdravog povrca. Najprije prasu s jajima, pa prasu s junetinom i rizom, a najvise, salatu od mlade prase, od onih najtanjih strukova.
U Hrvatskoj, sasvim novi recepti, al ih sve volim.
Iza ovih novogodisnjih slavlja, pasu ova obicna variva koja se jedu kasikom.
U danasnjem je junetina izrezana na kockice, zacinjena i dinstana sa luku i mrkvi. Ove prase iz prodavnice, obavezno kratko blansiram, pa stavim na meso. Jecam biram kao najbolju zamjenu za rizu. Opranog, samo ga dodam na zapoceti rucak i malo podlijem. Zacinim solju, biberom i Vegetom..kasnije s malo paradajz sosa..
Obicna jela, najobicnija, bas mi pasu ! Obicna, najobicnija, mozda bas najbolja??!!
U slast vam bilo!

Nema komentara:

Objavi komentar