subota, 14. ožujka 2015.

RUČAK ZA 30 MINUTA - ,,AJNGEMAHTEC,,

,,AJNGEMAHTEC,,
Možda je nekad ajngemahtec  bio samo toplo predjelo, ali meni je danas ova juhica toliko zasitna i jaka, da bi tek nešto lagano uz nju, bilo dovoljno za ručak. Više juhe niti ne kuhamo na ovaj način, ali dobro je znati kako su to nekad kuharice pripremale u Zagrebu.
Ime joj govori da nije izvorno zagrebačka, već da su na ovim prostorima, gdje se susreću svjetovi, mnoga dobra jela našla svoj dom.
Napravljena je od raznovrsnog korjenastog povrća, luka,graška, pilećeg sitniša, prodinstanog na malo ulja. Čim malo omekša, doda mu se jedna zlica brašna....Brašna u juhu??? Ali zaista brašna..., malo crvene paprike , tek onako među prstima. Posoli se , popapri i prelije toplom vodom.
Dok se juhica kuha, pripremaju se noklice od jajeta i malo oštrog brašna. Najmanjom žličicom, dodaju se u kuhanu juhu. Nekad su noklice od pileće jetrice, a nekad su to domaći trganci, ali uvijek nešto rukom domaćice, napravljeno!
Iz moje kuhinje, ajngemahtec!
U slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar