ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

ŽEMLJE, ŽEMLJE..

ŽEMLJE
Volim peciva koja su mali kruščići. Volim ono sve što veliki kruh ima, da je u jednoj maloj porciji. Zašto bi bio samo doručak, kad svojom ljepotom, oblika i mirisa, može biti  uz svaki ručak.
Uz malo truda, evo ga na mom stolu.
Kad je oblikovanje tijesta zadovoljstvo, nema tu puno muke. Fino, podatno, razdijeljeno ,,četvrtanjem,, na jednake dijelove, oblikovano u kugle, pa malo dlanom spljošteno...Pečeno, pokoje zaledjeno , kad kruha ,,zafali,,
Potrebno je jedan svježi kvasac preliti s 250 ml toplog mlijeka, pa mu dodati žličicu šećera. Neka nakvasa.
Sjediniti u zdjeli 700 gr glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, žličicu soli, 50 gr maslaca. Dodati uzašli kvasac, pa sve skupa zamijesiti sa 150 ml toplog mlijeka. Poklopljeno tijesto, brzo će poduplati obim. Malo ga premijesiti i na radnoj ploči oblikovati žemlje.
Neka, pokrivene krpom, još malo nadodju.
Tada ih premažem mlijekom, pospem sjemenkama sezama, ćurekota.. i stavim u pećnicu zagrijanu na 200C .
 Za 20 minuta prefine žemlje su na stolu..Uz doručak ili ručak...
U slast vam bile!




Nema komentara:

Objavi komentar