subota, 14. ožujka 2015.

ŠUFNUDLE

ŠUFNUDLE
Postaje li kuhinja centar stana, gdje uz mirise i okuse, uz dobru muziku privlačimo pažnju dragih osoba? Ima li i danas skrivenu poruku ona narodna da ljubav ide na usta? Jesmo li sretni kad nam partner priredi kakvo jestivo iznenadjenje? Ima li magije u tim kuharskim trikovima ? Znači li hrana samo zadovoljavanje potrebe za jelom i pićem!
Svašta bi se o ovome moglo reći!
Sve ono što je kroz povijest dolazilo u zagrebačko kulinarstvo i u njemu ostajalo, danas je toliko prigrljeno da mu se i naziv prilagodio.
Krompirovo tijesto kroz razne vrste knedli, njoka, ovaj put i u šufnudlama.
Bilo da se jedu kao prilog, prelivene saftom kakvog dobrog gulaša ili pašticade, bilo da su uvaljane u prepženu prezlu i posute orasima, šufnudle su prava poslastica.
Krumpirovo tijesto se napravi na jedinstven način za sva ova jela.
Kilogram krumpira, kuhan bez ljuske, izgnječen ili izmiksan, mora se dobro ohladiti. Tada mu se doda jedno jaje, čaša od 2 dcl griza, kockica maslaca i ostatak pripreme je uz dodavanje oštrog brašna dok tijesto ne postane podatno pod rukom.
Za šufnudle se oblikuje u duguljaste, valjkaste oblike, rukom, jedna po jedna.. Kuhaju se u malo posoljenoj vodi dok ne isplivaju. I to je to!
Zašto su toliko ukusni? Zašto ih svi jedu i onako tek napravljene bez začinjavanja? Prosudite sami!
U slast vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar