nedjelja, 8. ožujka 2015.

ZAGREBAČKI ODREZAK

ZAGREBAČKI ODREZAK
Zagrebačke kavane dio su one iste cjeline u koju spadaju i pariške, praške, budimpeštanske..
,,Kavkaz,, kazališna kavana, posebno draga! Okupljalište kulturnjaka, likovnih umjetnika, filmaša, pisaca. Još i u šezdesetim, krasio ju je secesijski izgled unutrašnjosti. Sedamdesetih, rekonstrukcijama, itekako planskim, ukida se taj predivni štih Zagreba pod izlikom da užurbani život više ne treba takvo što. Duga sjedenja, zamijenila su brza druženja u kafićima.
Kao da roman zamijeni kakvo lagano štivo, kao da ljubav zamijeni kakva površna veza.
Prepoznao je Štulić to odavno, pa sve opisa u par riječi..
PAMETNI KNJIŠKI LJUDI
Veceras sam s Čerom bio
u Kavkazu uz pljuge i pivo.
Raspravljali smo mnoge stvari
i kužili svijet.
Čeri spike nikad dosta
pita me o planovima,
smije mi se baca foru
da osniva bend.
A u sebi nemoć krije,
da promijeni stil manire
da zablista u onom
u čemu je jak
jer i on kao i drugi
pametni i knjiški ljudi
istorošio se vremenom
skroz na skroz.....
E, Štuliću...ko te ne voli???
Kavkaška priča čuva na svojim staklima sjene boema, pjesnika i slikara, onih lafova za kojima svaka žena, koja to hoće priznati, itekako uzdiše..
Ali..da ne upadnemo previše u sevdah, koji se ovdje sevdahom ni ne zove, vratimo se mi zagrebačkoj kuhinji!
Pripremiću vam poznati zagrebački odrezak.
Na tanko istučeni šnicl, svinjski, teleći ili pileći, dobro začinjen, stavi se šnita šunke i šnita sira. Čvrsto se zarola i stisne. Uvaljana u oštro brašno, jaje, pa u prezlu, fino se ispoha sa svih strana.
Mala šetnja zagrebačkom kuhinjom..
Preporučujem! U slast vam bilo!

Nema komentara:

Objavi komentar