ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

GRAŠAK S NOKLICAMA

GRAŠAK S NOKLICAMA
Stotine rasutih zrna u pepelu...Sjećate li se?
Grašak zimi zeledjeni, a u proljeće ipak sa tržnice. Strpljenja da se napuni zdjela finim svježim zrnevljem...
U Hrvatskoj prihvatih ovdašnji način pripreme. Luk jedan i drugi, mrkva, peršun,, list i korijen, malo celera...Od mesa, otkoštih pileće zabatke. Meso izuzetno sočno i ukusno. Kad se sve dobro udinstalo, dodala sam grašak i podlila. Neka je  varivo jušno jer na kraju u sve ukuham i noklice. Napravim ih tako da cijelom jajetu  dodajem oštro brašno ,,koliko primi,, do jedne gušće smjese. Malo posolim, pobiberim, i to je to! Pola najmanje kašičice tijesta spuštam u uzavrelo varivo. Svaki put kašičicu umočim u tekućinu.Tako se masa neće lijepiti.  Ovakve noklice su kvrgave, neravne i nisu lijepe kao one od griza u juhi. Ipak, odlično pašu uz ovo varivo. Neka se kuhaju deset minuta i ručak je gotov.
Danas nešto kašikom!
Ovdje se za grašak najčešće preporučuju pileća krilca. Sa malo svoje masnoće dobro se uklope u recept.
U slast vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar