nedjelja, 26. travnja 2015.

MAHUNE S JUNETINOM

Mahune, takozvane ,,olovčice,, izvan sezone kupujem zaleđene. Dobar su izbor za salate, ali i za ovakva, malo gušća variva.
Većina recepata za variva počinje istom rečenicom. ,,Izdinstajte glavicu luka!,,
Mislim da i na to valja skrenuti pažnju. Na sitne kockice izrezan luk, dinstan na umjerenoj temperaturi, mora postati fino staklast. Temperatura nek je, niti prejaka, da gori, niti preslaba, da se kuha. Uz povremeno miješanje, dok mu boja ne postane žućkasta, sačuvati strpljenje i ne žuriti sa dodavanjem sljedećih namirnica.
Iza luka u posudu dolaze kockice junetine i mrkva. Pomalo podlijevati i dinstati dok meso potpuno ne omekša. Tek tada dodati oprane mahune. Promiješati i  podliti da se stvori mala količina safta. Od začina biram sol, papar, Vegetu i crvenu papriku.  Dobru aromu daje i kopar. Mahune su vrlo brzo gotove. Malo  peršunova lista.... i to je to!
Savršen dodatak je pire krompir.
 Cvrkut ptica je sasvim dovoljna muzika!
Uz mahune se uvijek prisjetim naše bašče. Unuka je slijedila djeda, pa brala mahune u kanticu, uvijek prestrašena kad se ljepljivi list zalijepi za leđa..Uz vrisku..,,Djede, baja, djede baja..!!!,,
 Mislim da sam zrela da i sama imam unuke..hahaha!!!!
U slast vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar