ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

PESTO OD BLITVE

Danas je malo namirnica na stolu, a malo i vremena....samo pola sata! Taman!
Komadi bijelog pileće mesa, fino nasoljeni, pouljeni, pobibereni, odstajali su u frižideru.
I posao kreće..
U tavu stavljam cijele komade piletine i pečem.Nikad ih ne probadam vilicom. Korica koja se stvori daje posebnu aromu i miris, a sokovi ostanu zatvoreni u mesu.
U veću posudu stavljam dosta vode. Neka zakuha. Posolim, pa dodam tjesteninu. Za ovaj ručak biram makarone, fino ,,nazubljene,, da mogu na sebi zadržati pesto. Mogu to biti i neke školjkice, ali špagete, za ovakve ručkove, izbjegavam. Čim voda zakuha, stavljam tjesteninu , promiješam i pustim da kuha prema uputama sa pakiranja. Ni slučajno se ne smije prekuhati!
U treću posudu stavljam vrlo malo ulja. Na njega zgnječeno čeno bijelog luka. Brzo će zamirisati..Na luk, oprane i očišćene listove blitve, bez ikakvog blanširanja. Prstohvat soli, malo Vegete i od začina ne treba ništa više.. Promiješam i poklopim..
Za to vrijeme postavljam stol!
Blitvi je potrebno par minuta. Maknem sa vatre i štapnim mikserom usitnim. Vratim na plin i malo podlijem vodom u kojoj se kuha tjestenina..do željene gustoće. Voda je puna škroba, pa je uvijek koristim za slična jela. Kašika vrhnja, mrva parmezana..i to je to..
Pesto gotov! Tjesteninu ocijedim, pa pomiješam!
Meso je pečeno! Sve može na stol!
Koliko je vremena prošlo? Manje od pola sata?
U slast vam bilo!





4 komentara:

  1. jel ta blitva može se jesti i sutradan ili ne valja ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bolje pripremiti samo za jedan obrok. Evenrualno, ostatak pojesti hladan za večeru.

      Izbriši
    2. Bolje pripremiti samo za jedan obrok. Evenrualno, ostatak pojesti hladan za večeru.

      Izbriši