srijeda, 24. lipnja 2015.

MANTIJE

Privukla me priča o mantijama. S posebnom ljubavlju, Sandžaklije pričaju o tom tradicionalnom jelu koje asocira na njihov kraj.
Danas sam se okušala u još jednom receptu koji je takodjer predstavljen kao originalni.
Jufku sam tanko razvukla. Polila sam ju zagrijanim uljem i maslacem. Ovaj put, nadjev od pola kilograma mljevene junetine, sitno sjeckanog crvenog luka, jednog naribanog krompira, začinila sam solju, biberom, uljem i u sve to dolila malo vode. Izmiješana smjesa, odstajala je malo u frižideru kako bi se okusi sjedinili.
Na razvučenu jufku, polako sam rukom rasporedila meso. Prstima sam ispuštala jednake količine..u krug...
Krajeve jufke sam preklopila preko fila, pa po tom preklopljenom tijestu  opet dodala malo maslaca. Podižući stolnjak, srolala sam prvi krug, pa polako okolo, okolo, ravnomjerno..nek svuda valjak bude jednake debljine..Svako malo, razvlačila sam sredinu tijesta potežući nafilovani dio k sebi.. Na kraju je sredina jufke bila tanka, pretanka..Tad sam ju razrezala i zarolala i taj ostatak.
Mantije se pripremaju tako što se, dio po dio ovog pripremljenog bureka, trga rukama. Krajevi otkinutog, filovanog tijesta, zavrću se, pa male loptice, slažu jedna po jedna u tepsiju.
Složene do kraja, dodatno se namažu maslacem i stave u rernu koja je zagrijana do maksimuma.
Čim dobiju rumenu boju, treba ih smanjiti, te peći, ukupno, oko 40 minuta.
Ostavila sam  mantije da svako zalijeva po želji kiselim mlijekom. Narezala sam u njega bijelog luka, kako recept nalaže.
Meni, odlične!
U slast vam bilo!







Nema komentara:

Objavi komentar