srijeda, 1. srpnja 2015.

JUNETINA S POVRĆEM ,,U PARI,,

Priprema u pari, termin koji je pratio mnoga jela uz koja sam odrastala. Bilo da se radilo o mesu ili povrću, podrazumijevalo se da namirnica, blago poklopljena, u svom vlastitom soku omekša.
Dakle, nije to priprema jela ,,na pari,, u šupljikavoj posudi, nad vodom koja kuha.
 Jedan dobar komad junetine od vrata, blago prošaran, preko noći sam marinirala sa malo soli, ulja, grančicom ružmarina i par čena bijelog luka.
Rano jutro, junetina u šerpi,  uz nju, velika glavica luka. Izrezana na krupne komade, polako je omekšala i postupno nestala, ostavljajući fini, gusti umak. Imala sam 2 sata vremena za ovaj ručak, pa se meso polako omekšalo i odvojilo od kosti.Na taj način postignem da izgubi tvrdoću, previše se ne isuši. Pred kraj sam ga izvadila, pa u saft dodala narezanog krompira, jednu papriku i par mrkvi. Smjestio se komad mesa medju to fino povrće, pa opet u pari sve skupa omekšavalo.
Bez imalo masnoće, samo podlijevajući vodom, od početka do kraja kuhanja.
Gledam, dvije djevojčice, u dvorištu, stoje na ljuljačkama i ljuljaju se..Uz smijeh, poče dan!
U slast vam bila ova moja hrana!







Nema komentara:

Objavi komentar