U narodu je nekad bilo posebno sve što je francusko. Pojam su nam njihova vina, sirevi, kroasani, elegantne žene, zavodljive šansone, romantični boemi, posebni pjesnici, ...pa se nekako nametnu i recepti koji su francuski, kao nešto posebni..
Čini mi se da je ovo, provansalsko jelo, moglo dobiti i kakvo naše ime, jer ga u svim kućama rado jedemo, a da nismo imali pojma da je ,,baš francusko,,.ili je možda isto toliko i naše???
Neke su, malene razlike, naravno !
Kombinacija raznovrsnog povrća koje se krčka na malo maslinova ulja.
Najčešće bez mesa, ovo jelo se odlikuje šarenilom ljetnih boja, hrskavošću namirnica koje nikako ne smiju biti prekuhane. Svaka mora zadržati svoju boju i oblik. Malo francuskog šarma, naravno, kroz majčinu dušicu i bosiljak, malo ružmarina..
Danas sam ratatouille napravila sa malo mljevene junetine, luka jednog i drugog, mrkve, paprike, patlidžana, tikvice, sa par mahuna i sa vrlo zrelim paradajzom, grančicom peršuna i začinskim biljem. Tek malo safta..
Za prilog 1 čaša kus-kusa, prelivenog vrelom vodom. Pažljivo sam vilicom rastresla zrnca, da budu rahla.
Francusko jelo, od jedne Bosanke, bar sa čašom dobra vina, dalmatinskog!!!! Uz Brela...naravno!
Na zdravlje!
U slast vam bilo!



Nema komentara:
Objavi komentar