Tirit do sada nisam dodavala kolačima. U sjećanju mi ostalo da se ovaj dodatak, naročito u Hercegovini, pripremao kao zamjena za dio oraha. Kroz priču s mojim Hercegovkama, naidjoh na demanti, pa u trenu odlučih isprobati recept.
Počela sam sa 500 gr oštrog brašna. Na njega sam naribala 125 gr maslaca, pa dobro medju dlanovima izmiješala u sitne mrvice. Na to sam dodala 3 žumanjca i jedno cijelo jaje. Nježno sam utrljavala mokre sastojke u brašno. Od ove smjese sam dobila zrnastu strukturu. Brašno se nije izdvojilo, ali ako se to desi, preporuka je prosijati smjesu.
Razdijelila sam ju u dva dijela i stavila u tepsije, sušiti na 150C, 90 minuta.
Povremeno sam otvarala vrata rerne, da para izlazi.
Pola napravljenog tirita, upotrijebila sam za ružicu od 500 gr jufke i 500 gr oraha. Dakle, količinu oraha za ružicu nisam umanjila. Ostatak sam zaledila.
Ružica je postala vrlo mekana, sočnija i nekako finija.
Dakle, pouka je ove priče, otvoriti se prema savjetima, saslušati i isprobati. Kako se kaže u narodu, ,,SVI LJUDI SVE ZNAJU,, U našim različitostima je ljepota i bogatstvo.
Bio zamjena za orahe ili ne, tirit od srca preporučujem svima koji ovakve kolače prave!
Isprobala sam ga kao dodatak jabukama i višnjama za štrudle i savršeno se uklopio.
Za neke finese u kulinarstvu, valja odvojiti vremena i truda. Ovaj se sigurno isplati.
Potvrdili ,,sladokusci,,!
U slast vam bilo!






i ja ću da je pohvalim i opet sam naučila nešto novo ..
OdgovoriIzbriši