Uz sve što se ljeti pravi, čorbe nezaobilazne. Nema kraja idejama i varijacijama na tu temu. Zaista nema povrća od kojeg se ne prave.
Već dugo vremena, spremajući mljeveno meso, koje sama sameljem, zapakiram male paketiće istog, baš za čorbe. Male bombice, od oko 10 dkg, sasvim su dovoljne.
Priprema počinje malom glavičicom luka koja se stavi dinstati. Na nju korjenasto povrće, pa mljeveno meso, pa malo paprike na sitne kockice, malo krompira...i sve do kockica svježeg paradajza.
Gusta masa, na laganoj vatri omekša. Tad ju pospem crvenom paprikom, pa sa malo brašna, promiješam, pa podlijem vodom. Kad još par minuta kuha, čorba je gotova. Gustinu odredim po vlastitom izboru.
Kad isključim...tek nakon par minuta pospem peršunovim lišćem i poklopim.
Uz malo vrhnja u zdjelici, krijepi dušu i tijelo..
Daleko od maminih košara s vikendice, ali blizu svih savjeta kojima me je obogatila..
Živa i zdrava bila!
U slast vam ova fina čorba!





Nema komentara:
Objavi komentar