srijeda, 19. kolovoza 2015.

MEKIKE

Ne mogu slike dočarati koliko su pahuljasti i prozračni, mekani i vrlo, vrlo fini, ovi uštipci.. Recept je u moju kuću stigao od moje drage susjede, Hercegovke i odavdje sa svakim ponudjenim gostom, odlaze i detaljne upute kako ih napraviti.
Malo je obrnut slijed pripreme, kojeg se, naglašavam, mora pridržavati..Tekuća smjesa u koju se postepeno dodaje brašno, kažu da je dio trika. Ja ga ne iskušavam na drugi način da ne pokvarim krajnji rezultat.
Dubokog ulja nema, kako se vidi na slici. Ove oblikovane modlicom koja reže okrugle oblike, čisto radi estetike..

Pripremiti 5 dcl tople vode. Dio preliti preko jednog kvasca.Malo pošećeriti, pa pustiti da nakvasa. Tome dodati 2 jaja, malo soli i ostatak vode. Tek tada polako dodavati glatko brašno.Lagano miješati pjenjačom dok se ne formira mekano tijesto. Nastaviti miješati kašikom.
Tad ostaviti da tijesto nadodje.
 Iskrenula sam ga na stolnjak posut brašnom.Pobrašnila sam po tijestu i pažljivo razvaljala. Oblike vadim modlom ili ih jednostavno nožem režem u pravokutnike.
Pečem na vrlo malo ulja tako da svaki komad tijesta u ruci okrenem, pa ono što je bilo gore, stavim direktno na ulje..Pečene mekike, vadim na paprinati ručnik..
Neka nama dobrih susjeda. Dok god tanjurići kruže, čuvamo i taj vid naše tradicije!

ODNESITE  SUSJEDAMA SVOJU HRANU. NEKA TO BUDE NASTAVAK DIVNE TRADICIJE S KOJOM SMO ODRASLI!
U slast vam bilo!










Nema komentara:

Objavi komentar