četvrtak, 20. kolovoza 2015.

USITNJENO POVRĆE ZA ZIMU

Bosanski ručkovi često započinju čorbama. Gusta, topla predjela, zasitna i vrlo ukusna, krijepe i griju zimi, a osvježavaju ljeti. Maštovito pripremljena od svih vrsta povrća, malo će koga ostaviti ravnodušnim.
U ljetne dane biram na tržnici sve što bih mogla spremiti za zimu, baš za ova jela. Od peršuna, mrkve, paprike, paradajza, celera, tikvice...Vrećice sa raznim sadržajima..Povrće usitnjeno u sjeckalici...Sirovo zaledjeno!
Zimi, na izdinstan luk, na mljeveno meso..ili bez njega..Jednostavno i brzo..
U ovim toplim danima, malo je neobično pomisliti na hladnu zimu, na dolazak kući, a u zdjelicama divna topla jela. Čekati da se malo prohlade, puhati u sadržaj kašike..Zagrijati tijelo..
Danas sam napravila do pola, puno zimskih čorbi. I više je to od pola posla. Moja ideja...možda se nekome svidi..
U slast vam bilo!










3 komentara:

  1. extra dobro ... jel ima koliko su teške ove vrećice ili je to otprilike ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Biljana, sve otprilike. Povrće se može ,,lomiti,, pa uzmem koliko mi treba. Vrećice su od 1l !

      Izbriši
    2. nisam mislila na veličinu vrećice od 1 litar, nego koliko grama povrća ima u vrećici ;)) cmok***

      Izbriši