Majke bi jela pripremile rano, prije nego bi djeca ustala, pa bi već vruća čekala na stolu ili rubu šporeta. Jesmo li bili svjesni te privilegije????
Nekad mi se činilo da su sva druga jela primamljivija i finija. Što je čovjek čudan...!!! Ipak, već se odavno vraćam ovim okusima i mirisima iz prošlosti. Recept za jelo, bez mjere koja odredjuje količinu.Sve je ostalo zapisano u osjetima okusa, mirisa, vida, njuha..
Dok odrastaš, gledaš..pamtiš, a da to i ne znaš.
Ovo je jedno od jela koje sam ,,ponijela, iz Tuzle. Svojim se okusom, zasluženo smjestio uz one uljevake, razljevake, kukuruzne kolače i druge slane kolače, kako ih ja zajedno zovem.
Ljeti, vrlo ju rado pravim.
Bundevu ogulim i naribam. Obično je bude oko 1.5 kg. U drugoj zdjeli izmiksam 3-4 jaja, dodam 1 čašu vrhnja, oko 500 gr svježeg sira, 2 čaše kukuruznog brašna, 1 pšeničnog, prašak za pecivo, kašičicu soli, pa dolijevam mlijeko i vodu dok masa ne bude gusta kao za palačinke.U ovaj kolač idu svi ostaci mliječnih proizvoda. Ponekad su to baš namirnice koje već treba potrošiti, pa je zato ekonomičan, a izdašan.
Za to vrijeme nauljena tepsija se zagrijava u rerni.
Pomiješam bundevu sa smjesom, pa izlijem na vrelo ulje. Kad zacvrči, pažljivo rastanjim da je svuda iste debljine i pečem dok ne porumeni..
Uz paradajz, odličan doručak. Tokom dana, i hladan, fina užina!Rano, uz jutarnje sunce, na mom stolu!!!
,,Pazite da ne uflekate stolnjak!!!!,,
U slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar