Začiniće, obojiti i dati posebnu aromu hurmašicama.
Ovo je drugi recept po kojem s njim pravim.
Za tijesto je potrebno pomiješati 2 dcl masla, maslaca ili biljog mrsa.3 velike kašike domaćeg vrhnja, 3 kašike jabukovog pekmeza, 3 kašike griza, pa u tu masu polako dodavati 400 gr brašna, pola oštrog, pola glatkog, sa jednim praškom za pecivo.
Ostaviti smjesu da odmori, a za to vrijeme sastaviti agdu.
U 3 dcl vode, dodati čašu od 3 dcl šećera i 1 dcl jabukovog pekmeza. Kuhati 10 minuta, pa staviti da se ohladi. Umiješati veliku kašiku meda.
Oblikovati hurmašice.
Peći ih na 200 C 10 minuta, pa smanjiti na 180 C i peći još 15 minuta.
Vruće hurmašice zaliti hladnom agdom. Polako kutlačicom, jednu po jednu pažljivo polijevati. Potrajaće do drugog dana da hurmašice sve upiju, ali će nakon toga biti vrlo ukusne!
U slast vam bilo!
Ostaviti smjesu da odmori, a za to vrijeme sastaviti agdu.
U 3 dcl vode, dodati čašu od 3 dcl šećera i 1 dcl jabukovog pekmeza. Kuhati 10 minuta, pa staviti da se ohladi. Umiješati veliku kašiku meda.
Oblikovati hurmašice.
Peći ih na 200 C 10 minuta, pa smanjiti na 180 C i peći još 15 minuta.
Vruće hurmašice zaliti hladnom agdom. Polako kutlačicom, jednu po jednu pažljivo polijevati. Potrajaće do drugog dana da hurmašice sve upiju, ali će nakon toga biti vrlo ukusne!
U slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar