četvrtak, 24. rujna 2015.

KADAIF

U svojoj jednostavnosti, profinjena starinska poslastica.
Kadaif je vrlo, vrlo tanka i krhka tjestenina, namijenjena isključivo za pripremu istoimenog kolača.
Zadovoljiti formu da ostane prozračna i lomljiva i kad se ispeče i zalije agdom, nije jednostavno. Zato sam spram ovog kolača uvijek na oprezu i pravim ga s posebnom pažnjom. Oduvijek mu se pridavao značaj  finog i za posebne dane pripremanog deserta.
Ovo je drugi način na koji ga pravim.
Pakiranje sadrži 300 gr kadaifa. Pažljivo ga rasporedim na manju tepsiju i kap po kap prelijem sa 150 gr rastopljenog maslaca. Nježno ga izmiješam da se masnoća prožme, pa poravnam sadržaj tepsije.
Uključim pećnicu na 200C i pečem 10 minuta. Sljedećih 15 nastavim na 150 C. Kadaif mora dobiti blago rumenu boju.
U isto vrijeme pravim agdu od 3 čaše vode i 2 čaše šećera. Kuham 10 minuta, pa u mlako umiješam 2 velike kašike meda.
I agdu i kadaif ostavim da se potpuno ohlade.
Tada pažljivo malom kutlačicom okolo, naokolo polako zalijem. Agda prodje kroz površinski sloj ostavljajući ga fino hrskavog.
Ova verzija pripreme ne uključuje sloj oraha u sredini, ali se oni, grubo samljeveni mogu posuti po površini kolača.
U slast vam bilo!






Nema komentara:

Objavi komentar