utorak, 22. rujna 2015.

HURMAŠICE

Da su slatke ko med, al ne preslatke. Da upiju agdu, al da je malo i ostane. Da su mekane, al ne premekane. Da nisu tvrde sredine, već svuda razabrane. Da su baš onakve, kakve su te učili ...da gledaš, probaš, usporediš...
Zato je, napraviti hurmašicu, možda teže nego napraviti tortu.
Recepata je puno, ali oni sad nisu važni. Zadovoljiti sve ono što se od prave hurmašice traži, ne piše ni u jednom od njih. Tad sam mislila da ne gledam kako to vrijedne ruke moje majkice rade, a sad vidim da sam pratila svaki pokret. 
S pažnjom zamijesiti. S pažnjom izraditi da se tijesto odvaja od ruke. Nema mjere za to! Nema vage da izvaga! Ni mekano, ni tvrdo...Podijeliti na jednake dijelove. Nek su iste. Svaki komad tijesta dodatno oblikovati dlanovima..u krug, u krug..pa opet jednim dlanom, preko drugog izdužiti u valjčić..pa spljoštiti..Na rende pritisnuti baš koliko treba, da otisak ostane...Ni prejak, ni preslab...Pa primiti tijesto u jednom nježnom pokretu kažiprstom i prstenjakom, da se oblik hurmašice počne formirati..Pa, donju stranu fino spojiti...i s pažnjom dodavati jednu do druge u tepsiju...Iste, sve lijepe kao one od prije...Ni razmaknuti, ni primaknuti..Koliko je to? Niti da se tokom pečenja šire, niti da se tokom pečenja sastave u jedno...Svakoj nek je rub sam za sebe!
Priprema je uvijek bila toliko vješta, da se činilo kako je razgovor bio ona važnija radnja, a izrada hurmašica, ona sporedna..Ruke su same izvodile svoj dinamičan ples kao da nikako drukčije to ne može biti izvedeno..Tek pokoji pogled na dlanove na rendetu...i usporeni pokret dok se jedna do druge slažu u tepsiju...
Umjetnost je to, još kako, kao i muzika koju stvaraju ruke, a tijelo uživa u tonovima..
Samo običan kolač! Dobro prhko tijesto! Zaliveno!
Meni nije! I malo mi je koja hurmašica, ona prava hurmašica! Danas je brzina, a s ovim nema brzine.
Ovo se ne može kupiti i nema cijenu. Ovo je zadovoljstvo i osjećaj pripadanja vremenu i tradiciji.
U slast vam bilo!






 

2 komentara:

  1. A mogla si, ipak, dati sta koliko za koliko hurmazica :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj post ne podrazumijeva recept. Na slici su hurmašice s jabukovim pekmezom. Za njih, a i za sve druge hurmašice koje pravim, postavila sam detaljne recepte. Samo ukucajte u tražilicu i svi će s pojaviti.

      Izbriši