nedjelja, 13. rujna 2015.

PEČENI ,,ROG,,

One najkrupnije, ko dlan velike, vežemo za makedonske. Oduvijek nam od tamo dolazilo najbolje povrće. Kao da pokupi u sebe svo ono makedonsko sunce, pa slasti u njemu više.
Danas je na mom stolu 10 kilograma makedonskog roga, crvene, debele paprike. I one kao dlan, pa ih u tih 10 kg i nema puno komada.
Pažljivo ih operem, pod tekućom vodom, ne namačući, izbrišem i poredam na papir za pečenje. Peteljke skratim. Uz ventilator, u svakoj turi 2 tepsije. Temperatura najveća, pa im u pola pečenja, nakon pola sata, zamijenim mjesta. Taman iz unutrašnjosti,  sukne ono pare što se u rerni skupi. Napuše se kora i malo zagori.
Papir za pečenje posluži za 2 puta. Tad ga zamijenim. Neka je malo veći od tepsije, uzdignut uz rub. Sok koji zna iscuriti, tako će ostati na njemu i neće goriti na tepsiji. Teško se pere, jer je temperatura visoka, pa se karamelizira.
S pažnjom, da  što manje soka iz paprike iscuri, stavljam ih u duboku posudu i odmah poklapam. Tako uparene, nek se ohlade. Ako se vrele spremaju u vrećicu, dobro ju je probušiti da tekućina odmah iscuri iz njih. Čišćenje je jednostavno.
U jednu posudu stavim vodu, pa u njoj ispirem prste od sjemenki i kožica.  Papriku okrenem otvorom prema dolje, povučem korijen peteljke, a s njim u posebnu zdjelu iscuri i sjeme. Pažljivo ga nožem maximalno odstranim.
Ako spremam rog za zimu, jednostavno ga popakiram neoguljenog.
Paketići za salatu, u duple vrećice. Što je sigurno, sigurno je!
Mada su pečene paprike na roštilju ili plati, najukusnije, za sve nas koji nemamo taj luksuz, pa ih pečemo u stanovima, ovo je najjednostavniji način pripreme.
Ako ih pečem u maloj količini, učinim to na plinu, gore, u staroj tavi koju sačuvam baš za ovu namjenu. Za rog paprike ili kestene koji uskoro stižu!
Blista sunce iz ovih paprika. Pronašle ih zrake i na mom prozoru.
Nek vam je u slast!







1 komentar:

  1. pindžur i ovo smo radili prošle nedelje od srede do subote i dosta je bilo .. sada sledi malo odmora do sledeće ture šljiva ;))

    cmok *** za Selmu

    OdgovoriIzbriši