srijeda, 16. rujna 2015.

VARIVO OD RAŠTIKE

Na sam spomen ovog povrća, slika mi sunca hercegovačkog! 
Mi, u Bosni, nekako orjentirani na kupus, ovdje u Hrvatskoj više na kelj, pa polako počeh uvoditi i ovu zdravu kupusnjaču u svoje zelene ručkove. Kad je zdravo, da se jede!
Kad sam ga prvi put kuhala, ovo je jelo ,,prošlo,, uz mirisanje, isprobavanje, prebiranje po tanjuru.....al danas, s užitkom ,,pokusasmo,, dobar ručak.
Jela s kašikom ili ,,na kašiku,, kako negdje kažu, meni posebno draga. Kad je povrće iz domaćeg vrta, nešpricano, tim draže.
Izrezala sam crvenog luka, čeno bijeloga, jednu mrkvu, pa dodala junetine od mišića. Lagano se dinstalo dok sam obavljala jutarnje poslove. Pogledaj, podlij, promiješaj..Od začina malo crvene paprike, soli, bibera i mrva Vegete koju uporno smanjujem i smanjujem. 
Raštiku očistila od zadebljanih dijelova lista, pa malo obarila. Dodala ju na omekšalo meso, pa na to krompir na kocke.Ustvari, bio je to poslić mog muža s uputama...,,manje kocke,,..Pogledam u šerpu! Kocke duplo veće nego što sam htjela..Ha...Šta je, tu je! Drugi put će biti bolje!
Podlila sam varivo i čekala da sve skupa omekša..
Sljubili se okusi mesa i povrća, a supica pokupila od svega pomalo. Za ručak, pun tanjur, pa i za večeru jednu punu zdjelicu..Meni dobro!
Ako se odlučite za ovo zdravo jelo, u slast vam bilo!

Nema komentara:

Objavi komentar