četvrtak, 24. rujna 2015.

TAGARICA

Ono iz zemlje nastalo, u zemljanoj posudi pripremljeno.
Dobra junetina u puno luka! Na dnu posteljica! Na njoj mrkve i peršuna, pa paprike, patlidžana, krompira i paradajza. Koji veći komad kupusa, uz kraj. Medju namirnicama, kroz prste soli, bibera, malo crvene paprike. Do vrha svega, da poklopac ,,stoji u zraku,,.
Uključiti u hladnu rernu i samo pratiti po mirisu...Ne gledati, jer gledati ni ne treba! Pustiće sokove sve što je u tagarici. Poklopac će polako na svoje mjesto, pa će tagarica upijati okuse namirnica, a otpuštati svoje, zemljane. Mirisaće  iz rerne, u kuhinji i dalje kroz prozor..Sve što tagarici treba, dobre su namirnice i istančan osjet njuha da se zna kad je sve u njoj upihtijano, meko ko duša, sočno i čorbasto baš koliko treba..
Ja ne znam nikog ko je ovo probao, a da mu nije dobro.
 Obično, ,,oho-ho...tagarica..!!!.,,
Otklopiti nakon 2.5-3 sata..One komadiće polijepljene za poklopac, skinuti..pa sve ostaviti da zarumeni...Nek se  uhvati lijepa korica..
Kad se na stolu, zagrabi sa dna, pa uhvati od svega pomalo, potpuni je tu užitak. Hrana koju su nekada jeli naši stari, i danas u našim kućama..S razlogom!
U slast vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar