ponedjeljak, 12. listopada 2015.

FAŠIRANE ŠNICLE I KELJ NA GUSTO

Ova su mi dva jela svojevrstan ,,kompletić,,.Jedno pečeno, drugo kuhano. Jedno aromatično, drugo blago. Uobičajeno jelo u Hrvatskoj, a rijetko u Bosni, a baš ga tamo naučih praviti od moje prijateljice, Dobojke.
Zgrada u Sime Lukića, jedno večernje druženje...ona kuhala ručak za sutra, pa ga po malo pogledala, pregledala...i donese na tanjuriću da probam..Otada, na mom stolu.
Draga moja Mirjana, uz ovo te se uvijek sjetim.
Glavica kelja od oko 1 kg, odvojenih listova, očišćena od rebara u sredini i izrezana na kockice. Dok ju pripremam, u loncu zagrijavam vodu do vrenja. Kratko blanširanje i cijedjenje povrća. Nikad poklopljeno zbog njegove lijepe boje.
Na daščici sitno isjeckan bijeli luk.
U istu posudu sipam ulje, pa na njega luk. Nek pusti svoj miris. Na luk kašiku, dvije brašna. Samo promiješati i vratiti kelj. Uz njega jedan veći krompir, na kocke. Ako se radi o domaćem kelju, poželjno je podlijevati vodom u kojoj se blanširao. Ako je kupovni, vodu obavezno baciti.
Promiješati sadržaj, pa ga preliti sa malo vode. Kelj voli biber, pa ga svaki put dodam, posolim i smanjim. Nek lagano kuha dok povrće ne omekša, ali nek se ni slučajno ne prekuha.
U isto vrijeme pravim faširane šnicle. 400 gr mljevenog mesa, sitno izrezana glavica luka, malo bijeloga, jaje, soli, bibera,kašika brašna, pola male kašičice crvene paprike..Jednu šnitu kruha namočim u mlijeku, pa dobro ocijedim i umiješam u smjesu. Može ju zamijeniti jedan naribani krompir.
Smjesu podijelim na 8 dijelova i na brašnu oblikujem šnicle. Uvaljam svaku u jaje i stavim peći. Ovaj omotač od jaja učini da šnicle ostanu lijepe i ne pucaju.  Neka vatra nije prejaka. Pola sata s jedne, pola s druge strane.
Uglavnom, ova se dva jela prave usporedo. Danas su bila gotova u 8.30
Lijepo je popodne  doći kući, a ručak gotov!
U slast vam bilo!







1 komentar: