četvrtak, 1. listopada 2015.

PITA S VIŠNJAMA

Kolači od prhkog tijesta uvijek su mi izazov. Bilo da se radi o suhim keksićima sa orasima, kokosom, lješnjacima, pitama s nadjevima, štrudlama ili zalivenim hurmašicama.
U svakoj fazi pripreme, valja im posvetiti pažnju.
Danas na mom stolu pita s višnjama. Tijesto je od 4 žumanjca, 250 gr hladnog maslaca, 150 gr šećera, 2 kašike  vrhnja, 250 gr oštrog i 250 gr glatkog brašna sa praškom za pecivo. U početku se čini da vlažne namirnice ne mogu od ove količine napraviti tijesto, ali na kraju je ono itekako lijepo umiješeno i kompaktno. Umotano u prozirnu foliju, nek odmori u frižideru.
Nadjev je od kg višanja i čaše griza. Zasladim po želji. Pažljivo skuham i ostavim da se ohladi.
Lako je ovo napraviti.
Ono glavno, vezano je fino rastanjivanje. Namotam pola tankog tijesta na valjak, pa ga odmotam u najveću tepsiju. Drugu polovicu razvaljam, pa kotačićem izrežem u trakice.
Poravnam nadjev, pa po njemu složim finu rešetku od prhkog tijesta.
Pečenje traje 20 minuta i ni sekunde duže.Gore štaub i to je to...Nikakvo pokrivanje...Nek se ohladi na zraku..
E, sad..prhko tijesto je i svaki keks, pa se mrvi i lomi. Valja postići da se ravno reže, kao ova pita. Valja postići da se ne prepeče niti gornja, niti donja kora..Svijetla, a pečena..Fil sočan, a da ne curi i ne vlaži podlogu..Nije to neko umijeće, to je zaista ljubav prema ovoj posebnoj pripremi koja mi se, eto, podvukla pod kožu, pa u njoj baš uživam..
Za ovo sam, za sebe prestrog kritičar, al danas sam sama sebe pohvalila!
Ponekad i to treba!
U slast vam bilo!







Broj komentara: 5: