subota, 31. listopada 2015.

RESTOVANI KROMPIR

Jesen u svim svojim bojama i toplini. Ponekad je dan za uživanje, a ponekad za kućne poslove, kao ovaj danas.
 A šta za ručak? Šta se može pripremiti bez pretjeranog nadgledanja?
Malo sitniji krompir, bijeli naravno, jer on je pogodniji za kuhanje, čitav, neoguljen, u lonac s vodom. 
Usporedo začinjavam piletinu. Malo soli, bibera, malo crvene paprike, ulja..Dobro sam utrljala začine i meso stavila u dublju tavu. Ovo ,,dublju,, biraju svi koji nakon kuhanja i peru šporet.
Pekla sam sa ,,naherenim,, poklopcem. Zarumeniće, a neće se presušiti. Meso nikad ne probadam vilicom. Tako okolo bude hrskavo, a unutra vrlo mekano i sočno.
Dok se mirisi šire, jedan po jedan, prozori u stanu blistaju, oprani...
Pred kraj pečenja, piletinu guram u kraj tave, a na istu masnoću dodajem jednu veliku glavicu luka, izrezanu na kockice. Primiće na sebe onaj fini talog s dna i zamirisati na meso.Pustim da se dobro izdinsta. Meso u tavi ostaje vruće, pa ga zato ne vadim odmah.
A poslovi se nižu jedan na drugi.Leprša veš na štiku, svaka stvar dolazi na svoje mjesto..
Čim je pečeno, meso vadim na tanjur, višak masnoće odlijevam, a kuhani krompir, na kolutove dodajem na luk. Voli restovani krompir i biber, pa i njega posipam. Sve grubo izmiješam, da se komadi usitne i sjedine sa lukom.
Nije na izgled nešto posebno, ali mu je okus odličan.
Koliko to ruku žene imaju?
Pospremljena kuća, ručak na stolu! Bujrum!
U slast vam bilo!


1 komentar: