četvrtak, 29. listopada 2015.

RIBANA PITA OD JABUKA

Ovu pitu od jabuka, jer se pitom u Hrvatskoj zovu ovakvi kolači, vežem za jednu baku Slavu, koja ju je savršeno pravila. Probala sam, pitala za recept i prigrlila ju, još prije 15-tak godina.
Vide li se svi ovi fini slojevi na slici? Vidi li se tanki sloj prhkog tijesta koji ima ulogu tek da stvori finu podlogu?! Vidi li se sloj naribanih jabuka? Sloj fila sa bjelancima i orasima? Naribani sloj tijesta koji je neravna prhka korica?? Sve to skupa, daje jedan dobar, sočan kolač koji zaista preporučujem.
A recept ide ovako...
4 žumanjca dobro izmiksati sa 10 dkg šećera. Dodati im 15 hladnog maslaca, nerezanog na tanke listiće. Na to posipati 300 gr brašna, obavezno pola oštrog, pola glatkog, sa praškom za pecivo.
Tijesto zamotati u prozirnu foliju i spremiti u frižider. Za ovu vrstu tijesta, to je pravilo..Neka odstoji dok priprema kolača teče dalje..
Kilogram jabuka naribati i sa 10dkg šećera, pa prodinstati. Začiniti s vanilin šećerom i cimetom. Ostaviti nek se prohladi.
4 bjelanca i 10 dkg šećera, izmiksati u čvrst snijeg. Dodati im 10 dkg mljevenih oraha i 3 žlice pekmeza, ja stavim od šljiva.
Prhko tijesto podijeliti na 2 dijela. Jedan nek je samo malo veći. Taj razvaljati  u veličinu tepsije 30-20 cm. Namotati tijesto na valjak, a odmotati u tepsiju. Po njemu rasporediti sloj od jabuka. Na njih premazati fil od bjelanaca, a ostatak tijesta naribati na ribež, na krupno, po vrhu kolača.
Peći 20 min na 180C. Po želji sve posipati s malo štauba..
Kad budete pravili ovaj kolač, sjetićete me se!
U slast vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar