petak, 27. studenoga 2015.

ČUPAVCI

Nema kuće u kojoj se ovaj kolač bar jednom nije pravio. U svojoj suštini, kocka biskvita, umočena u čokoladu i uvaljana u kokos...ali...
Sad, nakon par sati otkad sam ih napravila, probam...prefini..Biskvit je mekan, okolo jako sočan, umjereno sladak.
Namirnice su skromne. 4 bjelanca izmiksam u čvrst snijeg. Dodam im, polako 12-ravnih- kašika šećera, jednu po jednu, stalno miksajući. Na to 12 kašika ulja, opet malo po malo. U drugoj posudi izmiješam 20 kašika glatkog brašna sa 1 praškom za pecivo. Polako i to umiješam, naizmjenično sa 1.5 dcl mlijeka.
U drugoj posudi izmiksam 4 žumanjca. Dodam ih smjesi.
 Nekad su savjeti vezani za kolače posebno naglašavali kako se namirnice dodaju postupno, a nikako odjednom. Naravno, upute su i da jaja treba bar par sati prije pripeme izvaditi na sobnu temperaturu, kako bi se fino dala izmiksati. Brašno skupa s praškom za pecivo, dodatno prosijati, ne da bi se provjerila čistoća, već da bi bilo prozračno. Danas se ovome više ne pridaje potrebni značaj. Možda se misli da to svi unaprijed znaju.
U tepsiju veličine 25-40 stavim papir za pečenje i izlijem masu. Fino ju poravnam i stavim u pećnicu ugrijanu na 180 C. Dovoljno je 20 minuta pečenja. Čačkalicom isprobam da li je biskvit dovoljno pečen.
Nek se malo ohladi, pa nožem odvojim rub kolača od ruba tepsije. Iskrenem ga na stol i izrežem na kocke veličine  4/4 cm.
Dok se kolač pekao otopila sam 250 gr maslaca i 200 gr čokolade. U to sam dodala čašu od 2 dcl šećera, 2 dcl mlijeka i 2 velike kašike kakaa. Neka zakuhaju. Polako ohladim.
Sjećam se nekih prijašnjih čupavaca, dok sam bila mlada...mislim..i sad sam mlada...hahaha...Pitanje je bilo kako kocku umočiti u čokoladnu kremu, pa u kokos, a da kolač ostane lijep???!!
Sada znam, naravno. Pomoć je u štapiću za ražnjiće. Na njega se nabode kocka, umoči u čokoladu, stavi na kokos, pa se lagano naginje na sve strane, a kokosovim brašnom posipa..
300 grama kokosovog brašna staviti u dublju posudu i ukrasiti kolač.
Rezime!
Kako idu godine, mudrosti vezane za kulinarstvo polako se skupljaju. Za nekog ko tek počinje, ovo možda bude dobra ideja!
U slast vam bilo!




1 komentar: