srijeda, 25. studenoga 2015.

KOLAČ S JABUKAMA

Danas, kad se vratim unazad u ono vrijeme kad sam uzdisala za vratima vlastitog doma, po završetku rata,  kad smo počinjali s novim životom od kašike, vidim sebe ... Žena, majka, kraljica, u svakom smislu. Lavica za svoju porodicu!
Slušajući prijateljice, znam da su mnoge imale sasvim istu ulogu!
I tad sam gledala samo u svoje dlanove, svoje prste...Šta mogu učiniti da se krene korak naprijed?
Od velikih stvari, do onih malih, sitnih, kojih se i sad svi sjetimo..
A kolači...Kad su djeca mala, a nema čokolade, oraha...a gdje su kolači??
Po ovom receptu sam napravila bezbroj puta dječacima koji svojim nožicama nisu sa stolica doticali pod. Uz čašu mlijeka, čaja..užina, obrok...Jeftini kolač..a ima ga puno..
Za njega je lako imati sve namirnice.
U zdjeli naribane jabuke. Dosta ih je oko 1.5 kg. Uz dodatak 1čaše šećera, malo cimeta, kratko prodinstane.
U drugoj zdjeli miksam 2 jaja i 2 čaše od 2dcl šećera. Na to 2 čaše mlijeka, 1 čaša ulja, 4 čaše brašna s praškom za pecivo.
Najveću tepsiju od rerne blago nauljim. Uz rub naspem brašna, pa uzdignem tepsiju i lupkam. Brašno polako klizi i prekrije ulje.Dobra podloga da kolač ne gori. Tada izlijem polovicu tijesta. Pećnica je uključena na 180C. Nek se peče 10 minuta. Već će se uhvatiti lijepa korica.Tada namažem nadjev od jabuka, pa polako izlijem ostatak smjese.
Nastavim peći još 20 minuta.
Gore štaub i to je to.
Danas, nakon 20 godina, isti kolač na stolu. Pričamo o raznim situacijama kad smo ga jeli.. I sad nam je dobar..Ima oraha i čokolade, ali jedemo i ove kolače!
Spomenusmo onu narodnu ,,U DOBRU SE NE UZVISI U ZLU SE NE PONIZI,,
U slast vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar