utorak, 17. studenoga 2015.

ĆUŠPAJZ OD KELJA-VARIVO OD KELJA

Mali prostor, a različiti nazivi za jela koja se u mnogim kućama kuhaju.
U proljeće, kad na tržnice stigne mladi kelj, kapuciner, kojem listovi kao ledenice pucaju i škripe, ne obarujem ga. Sada, u jesen, kratko, kad voda zakipi, dodam na rezance izrezanu glavicu kelja, kratko prokuham, pa ocijedim. Vodu obavezno bacim. Nek se uvijek kuha otklopljeno, pa će zelena boja ostati.
U isto vrijeme, na laganoj ,,vatri,, dinstam luk, mrkvu, na njima kockice junetine. Pomalo podlijevam dok sve ne omekša.
Na to kelj, na kocke krompir. Mjera je proizvoljna, ali ja najčešće na 500 gr mesa stavim kg kelja, jednu srednju glavicu, i 500 gr krompira. 
Na laganom će se skuhati. Začinim solju, biberom, suhim začinom. Kad je povrće gotovo, malo zgusnem tako što u šoljici izmiješam kašiku brašna s malo vode. Tome dodam crvene paprike i kašiku vrhnja. 
Mekano meso, fino povrće, ukusna čorbica. Nekad je pojam dobrog ručka bio komad mesa..pečen.reš krompir...Danas, a možda to ima veze i sa starosnom dobi, tanjur dobrog variva najpoželjniji je obrok. 
U slast vam bilo!


1 komentar: