nedjelja, 8. studenoga 2015.

IĆIJA

Uz mlince, kao tradicionalni prilog mesu, ićija polako zauze svoje mjesto. Nešto zahtjevniji način pripreme traži malo više vremena, ali zadovoljstvo okusom, svakako je adekvatna nagrada.
Probala u Cicinoj kući, tražila recept, pa nju, uz svaki ovakav ručak, obavezno spomenem.
Tijesto je vučeno, rastegnuto po stolu, nauljeno, pa krajeva prebačenih, poduplanih da ne vise sa strana. Tada, umjesto motanja i preklapanja, počinje nabiranje. Napravim to s obje strane stola, pa na kraju cijela jufka postane jedna široka, naborana traka. Tada ju režem na dužinu najveće tepsije, te komade slažem jedan uz drugi. Pečem najprije na 200C, pa čim dobije finu boju, smanjim na 180C. Od 700 gr brašna dobijem 2 najveće tepsije ,,od rerne,,
Prohladjenu ićiju istrgam na sitne komadiće.
Usporedo kuham domaće pile, izrezano na manje komade, 20 minuta. Svo povrće koje ide u juhu, kuha se zajedno s njim. Izvadim ga, ocijedim, maknem svu kožicu, pa ispohujem.
Procijedim dio juhe, pa dodam kockicu maslaca.  Njome, malo po malo, polijevam ićiju, a vilicom rastresam,, da se ne skači. Svaki put poklopim. Treba dobro paziti na količinu juhe, kako bi ovaj fini prilog ostao razabran, kako se ne bi slijepio...Dodatno pobiberim.
Pretpostavljam da je ovo hercegovačko jelo inačica mlinaca i sličnih jela u načim krajevima..
U slast vam bilo!








Broj komentara: 5:

  1. Odgovori
    1. Osmijeh na licu, kad pročitah ovaj komentar. Hvala ti, Kato!
      Isprobaj Ićiju.Odlična je!

      Izbriši
    2. Osmijeh na licu, kad pročitah ovaj komentar. Hvala ti, Kato!
      Isprobaj Ićiju.Odlična je!

      Izbriši
  2. Svaka čast Selma,prava ste
    majstorica u kuhinji.

    OdgovoriIzbriši