ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

ARANCINI I LIMUNCINI

Na tržnice su stigli domaće naranče i limunovi. Obavezno ih kupim za pripremu kolača, pa cijele zaledim. Korica se da fino naribati, tako smrznuta, a meso citrusa narezati na kolutove, koje stavim u agde.
Slatko-gorki hrskavi komadići korica naranči i limunova, u ovom specijalitetu ,,s mora,, mame iz finih dućana s domaćom hranom, i uvijek su skupi.
Zato je sad vrijeme da ih sami napravimo.
Dakle, kupila sam  domaće naranče i limunove, s Visa. Poznati prodavač, pa sam sigurna da nisu špricani.
Korice narezane na trakice debljine 3-4 mm, namočila sam u vodu. Najjednostavnije je plod iscijediti, odstraniti meki dio, pa koru, bez bijelog sloja, fino narezati.  Namočiti u vodu.  Isto sam napravila i s limunovima.
Ocijedita korice i izvagala ih. Ukupno 300 gr. U šerpu stavim istu količinu šećera i vode. Pustim da se šećerni sirup zgusne i ukuha do pola. Tek tad dodam ocijedjene korice i polako ukuhavam dok tekućine ne nestane.
Tad ih vrele, pomoću dvije vilice, prebacim u zdjelu sa kristal šećerom i nježno promiješam. Poslažem ih na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje, pazeći da se korice što manje dodiruju.
Isti postupak ponovim s limunovim korama.
U sobi, na hladnom, nek se suše. 
Arancini i limuncini su grickalice, vrlo aromatične. Ako ih izrežemo na sitne kockice, izvrsni su kao dodatak voćnim kruhovima sa orašastim plodovima. Ako ih usitnimo u mlinu za kafu, dobijemo aromariziran šećer kojim začinimo kolače, palačinke, čajeve, vina....U svakom slučaju, vrlo, vrlo mirisni i fini..Nek vam zamiriše Mediteran u kuhinji...
U slast vam bilo!






2 komentara: