ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

IŠLERI

Sve što je čokoladno, svojom bojom i mirisom, privlači poglede i ruke. Nekako najprije njih proberu među božićnim kolačićima. Mali, slatki zalogaji.
Oko svakog cijela priča.
U malenoj šerpici na pari, otopim 100 gr čokolade za kuhanje. U vrelu masu dodam 200 gr maslaca i maknem s vatre. Čim se komponente povežu umiješam  100 gr šećera u prahu i ostavim da se smjesa ohladi.
Tek tad dodam 2 žumanka, 4 velike kašike kakaa i 300 gr brašna.
Fino tijesto ostavim da odmori u frižideru pola sata. Sasvim dovoljno da se i kuharica malo odmori.
Na stolnjaku tanko razvaljam, modlicom izrežem krugove veličine 3-5 cm, pa stavim na papir za pečenje. 7 min na temperaturi od 180 C, ni tren dulje. Kako su tanki, odmah papir sa medaljončićima, povučem na stolnjak s vrele tepsije, da se dalje ne bi isušivali.
Za kremu otopim na pari 200 gr čokolade i  ulijem 0.50 dcl slatkog vrhnja. Ne smiju zakuhati. Dok se hlade, postaju prava krema za filanje. Na jedan namazati, drugim poklopiti.
Za čokoladni premaz otopim 100 gr čokolade za kuhanje sa 2 kašike ulja. Svaki išler jednom stranom umočim u čokoladu i slažem na tacnu.
Puno je posla oko sitnih kolačića. Ipak, sve što je u velikom, slasnom kolaču, ovdje je u malom stisnuto, zbijeno, umanjeno, naglašenog okusa i mirisa, kao nekakav opojni parfem, koji nas jednom jedinom  kapljicom podsjeti na pažnju drage osobe.
Ovo malo zadovoljstvo uvijek prati podizanje obrva, smiješak, pogled prema domaćici....Vrijedi truda!
U slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar