Centar zbivanja, sa prvim večernjim satima-korzo.
Šetnje gore-dolje, nazivali smo krugom, pa bi i pozivi bili..,,Idemo jedan krug korzom, da vidimo koga ima..,,
Baš na najosvjetljenijem dijelu Azemova slastičarna. U njoj, mali izbor kolača...šampite, krempite, baklave, tulumbe, hurmašice, puslice,minjoni, pokoja torta..
Ipak, nije bit u kolačima i slastičarni. Ogroman izlog sa šankom, a za njim momci. I pred slastičarnom, momci...i prekoputa... pa kad cure šetaju korzom, izdaleka, da ne primijete, pogled na njih. Kako je to danas neobično ispričati svojoj djeci..
Taj osjećaj iščekivanja i strepnje ..tanan, najtananiji...Mladosti lijepa..
Ali...počeh priču o šampiti..
Dakle, svježa jaja, najbolje domaća..Biće ih dovoljno 6.
Odvojiti žumanjca u manju, a bjelanca u veliku posudu. Žumanjcima dodati 6 velikih kašika šećera i izmiksati dok ne pobijele. Na njih, 6 kašika mlijeka, 6 ulja, 6 brašna s pola praška za pecivo.
Rerna je ugrijana na 200 C, pa u kalup za tortu, pokriven papirom za pečenje, izliti smjesu za biskvit.
Nek se peče 10 min.
Za to vrijeme 2 dcl vode i 20 kašika šećera, nek se ukuhava za agdu. Par puta promiješati.
Usporedo, bez prekida miksati bjelanca na najvećoj brzini. Kad se okrene zdjela, moraju ostati u njoj..
Agda je kuhala 4 minute..Polako je, tako vrelu, sipati u već izmiksana bjelanca. Volumen će se jako povećati. Miksati još uz dodatak par kapi limuna.
Biskvit je pečen.
Na njega rasporediti šaum, pa sve skupa vratiti u rernu 3 minute. ....šampita je začas gotova...
Znamo da se iz nje otpušta sok, koji vlaži biskvit, pa s tim treba računati.
Izrežem je običnim koncem, poduplanim. Oba kraja u ruke i odozgo prema dolje, pa izvući konac sa strane.
Eto, zagrebačka šampita začinjena dobojskom! Odlična!
U slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar