Odavno čekam pravi recept za orahe. Zahvaljujem se Fahri Salihović što ga je podijelila samnom. Čekale i modle, nove, novcate..I pojavi se..Okus je baš onakav kakav sam željela i nekad davno probala.
Orasi su prhki kolačići s orasima, punjeni orasima. Nježne strukture i vrlo, vrlo ukusni.
Za prhko tijesto valja istopiti 250 gr maslaca i dodati mu 100 gr šećera u prahu, 120 gr mljevenih oraha i 2 kašičice kakaa..Kad se masa malo ohladi umiješati 1 jaje i 300 gr brašna.
Tada skuhati kremu na pari. 2 jaja sa 100 gr kristal šećera miksati dok se ne zgusnu. Polako dodati 150 gr oraha i 150 gr maslaca. Miješati na pari ukupno 30 minuta.
Dio kreme, na kašičici, staviti u frižider i prekontrolirati gustinu. Nakon ovih 30 minuta, meni je bilo sasvim u redu.
Pečenje prhkog tijesta počinje mazanjem unutrašnjosti modli rastopljenim maslacem i posipanjem oštrim brašnom. Tek tad u svaku utisnem tijesto malo više od polovice zapremine.
Pečenje traje 5 minuta na 200 C. Odmah vadim pečene, a stavljam novo tijesto, bez ponovnog mazanja modli. Za ovu mjeru sam pekla 3 puta po 40 komada biskvita.
To zaista ide brzo.
Odmoriti dok se sve ohladi, pa spajati polovice oraha finom kremom.
Nije ni čudno što za neke prilike biramo bombonjere. Ovo su bombonjere medju sitnim kolačima!
U kutiju, pa pod ključ...a ključ u džep!
U slast vam bilo!
U kutiju, pa pod ključ...a ključ u džep! ;)))
OdgovoriIzbriši