četvrtak, 17. prosinca 2015.

POLAGANI BUREK

Mada polagani burek ima sve isto što i motani, ipak je doživljaj tog jela sasvim drukčiji.
Biram ga onda kad baš nemam dovoljno mljevenog mesa, a za ručak želim ovakvo jelo.
Za veliku tepsiju od rerne, meni je sasvim dovoljno 500 grama.
Nek je to uvijek meso od junetine, pomiješano sa dobre dvije glavice crvenog luka, sitno nasjeckane, sve malo jače pobibereno, posoljeno, malo pouljeno. Prije nego ga dobro izmiješam, obavezno rukom, dodam i 1 dcl vode.
Smjesu za nadjev ostavim u frižider kako bi se okusi dobro sjedinili.
Tijesto je domaće, tanko razvučeno po cijelom stolu. Okolo, naokolo ga pouljim, pomalo, nasumično. Kako je moj stol vrlo veliki, po dužini i širini zarežem jufku, pa dio po dio prebacujem. Tada na novu dimenziju koju sam dobila s poduplanim tijestom, posipam nadjev. Male grumenčiće fila...Ponovo prebacujem tijesto i svodim dimenzije jufke na dimenzije tepsije.
Lako ga je prenijeti sa stola u tepsiju. Nježno se podvuku ruke ispod i cijela pita prenese u pleh.
Blago pouljim po vrhu i stavim u već zagrijanu rernu. 30 minuta na 200 C, biće dovoljno. U isto vrijeme  3-4 dcl posoljene vode uključim da prokuha. Dodam joj mali grumen maslaca.
Pečeni polagani burek polijem, polako, kutlačicom, svud pomalo. Tepsiju nagnem na sve strane kako bi zaljev ušao u svaki sloj, pa još par minuta vratim u rernu.
Vrelu pitu pokrijem čistom krpom. Suklja kroz nju para i mirisi. Privlače sve prisutne...a i susjede, vjerojatno..
Ponekad, kao ovaj put, jufka je toliko tanka da jedva drži nadjev. Dvije su tepsije koje pečem uz ventilator zajedno u rerni.
Dok ga režem, ispadaju komadići mesa na tanjur...
Uz dobru turšiju zimi..ili glavicu kiselog kupusa...domaćeg...
U slast vam bilo!






Nema komentara:

Objavi komentar