petak, 1. siječnja 2016.

KRUH OD CJELOVITOG BRAŠNA

Neka s kruhom počne ova godina. Nema nam ljepšeg simbola hrane i hranjenja. Kako god izgledao, i ovo je kruh. Domaće naše brašno, s mlina, puno mekinja, s malo bijeloga, tek da se da razvući. Soli medju prstima, mrva ulja, hladnom vodom zamiješen. Uvijek mi na umu onaj narodni savjet da tijesto koje se razvlači, mora biti elastično ,,kao mišić na korijenu palca,, Tako radim i uvijek mi uspije.
 Oklagija je stara, tolike ručkove s njom napravila...
Valjalo se i razvaljalo, predivno... Teško se razvlači, krto tijesto, puno mekinja, pa ga valja pažljivo rastanjivati, okolo-naokolo, samo oklagijom. Tek pred kraj, nježno, jednu ruku pod jufku, a drugu preko...vrlo pažljivo tijesto povlačiti ...
Samo sam pomalo pouljila i cijelu jufku srolala u jedno..Pečena ,,poistiha,, jedno 40 minuta..Vreli kruh-pitu, rukom umila hladnom vodom. U čistu krpu zamotan hladio se i zamirisao čitav prostor.....Nema rezanja..Komadi se kidaju rukom..Mirišu...
Nek vam je u slast ovaj Novi početak!








Nema komentara:

Objavi komentar