Lijepo joj ime, lijep oblik, lijepa boja! Sastav joj još bolji. Bogata alfa i beta karotenom, zdravim omega 3 masnim kiselinama, pogoduje i zdravom balansu šećera zbog komplexa vitamina A i B.
Ove malene, često nazivaju tamburicama. Vrlo su mesnate, pa je onaj šuplji dio, pun koštica, jako malen. Osušene, otići će mojoj prijateljici u Gorski Kotar, ne bi li se primile.
Pravim svašta od muškatnih tikava. U slanoj su i slatkoj varijanti. Pečene, kuhane, pasirane.
Kako sam uspjela nabaviti pravi jabukov pekmez, tešanjski, odlučih se za ovaj jednostavni desert.
Obično se, uz svoje recepte osvrnem na prošlost, jer otuda sve kreće.
Na ovaj način, u našoj kući, pripremali smo stambolke, velike jesenske tikve.
Dakle, oguliti, očistiti plod, izrezati ga na male kocke i staviti u lonac. Zaliti jednakom količinom vode i jabukova pekmeze, dok se tikva ne potopi.
Bez ikakvih drugih dodataka, kuhati na laganoj vatri. Mada su tvrde dok se gule, čak pretvrde, meso tikava skuha se vrlo brzo.
Ponudih mojima večeras, u malim zdjelicama servirano. Gledaju, kušaju tek malo u kašičici, vrte očima i glumataju...no kad su okusni pupoljci prepoznali finoću, nastaviše jesti uživajući...
Šećera nema, al je slatko. Po želji malo oraha po svemu..Ja volim izvorno, bez ičega..
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar