subota, 16. siječnja 2016.

PARADAJZ- JUHA

Paradajz-juha, najbrža juha!
Bilo je pitanja u jednom druženju, treba li za jednostavna jela pisati recepte i opisivati pripremu. Naravno da treba! Neki obični detalji, učine da jela dobiju sasvim drugu notu, sasvim drugi okus.
Jela sam ovakve juhe pripremljene na razne načine. Ovaj je kombinacija zagrebačke i dobojske verzije.
Na vrlo malo zagrijanog ulja staviti 2 ravne kašike brašna, samo promiješati, ništa ne pržiti, pa na to izliti 500 ml pasiranog paradajza. Kupim onaj u boci ili tetrapaku.
 Naravno, ljeti je u ovoj juhi svježi paradajz, bez kožice i koštica.
 Nastavim sve miješati pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Smjesa se dalje zagrijava. Dodam joj l vode, malo soli, suhog začina, bibera i grančicu celera. On mi je izvrstan dodatak jelima s paradajzom.
Dok čekam da sve skupa zakuha, u šoljici ,,vilicom,, izmiješam jedno jaje. Ovaj dio zgušnjavanja vezan je za bosanske čorbe. Dok juha kuha, na laganoj temperaturi, polako vilicom grabim jaje i pustim da curi u tekućinu. Više ne miješam jer bi se tragovi jajeta potpuno usitnili. Ostavim da kuha par minuta i isključim. Po želji kad se malo slegne, posuti sitno sjeckanim peršunom.
Zagrebačka verzija, umjesto jajeta, podrazumijeva domaću taranu, naribanu na ribež.
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar