ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

LIJENA PITA SA VIŠNJAMA I JABUKAMA

Bliži se Fašnik! Djeca pod maskama zvone na vrata. Smiju se, jer tako skriveni postaju neko sasvim drugi.  Darujemo ih krafnama i novcem.  Mali Supermen u parku, prođe pored svojih prijatelja, praveći se da ih ne poznaje! Ostadoše dječaci tužni, gledajući za njim. Maska daje čudnu moć!
 Maske su na sve strane. Po predaji, one tjeraju zle duhove. Možda je u tome tajna što neki ljudi nose maske tokom cijele godine!!!
 Ne privlači me ništa glamurozno. Uvijek dajem prednost onome u  pozadini, običnom, jer to nosi trajnu vrijednost. Čemu maske! U jednostavnosti je originalnost.To smo, što jesmo. I baš naša karizma stvara jednu predivnu moć kojom ljude privlačimo ili odbijamo.
Ali, vratimo se kulinarstvu..
Mislim da je miris pečenih višanja i jabuka danas stigao do svih susjeda...
Kolač koji se tradicionalno pravi s jabukama, obogatim i ovim sočnim voćem.
Dobio je na izgledu, okusu i mirisu..
Prodinstane jabuke, sa šećerom i cimetom i zaledjene višnje koje sam za ovakve kolače ljetos spremila, umiješane bez neke posebne mjere, od oka. Volim da je fila dosta, da korica samo drži voće na okupu...
Prhko tijesto od 500 gr brašna, pola oštrog, pola glatkog, 4 žumanjka, 250 gr hladnog maslaca, tanko narezuckanog, čaše kiselog vrhnja, praška za pecivo i 150 gr šećera.
Kod prhkog tijesta veoma je važan ovaj hladni maslac. Brzo umiješeno, zamotano u prozirnu foliju, neka odmori u frižideru. Kažu da i toplina prstiju koji mijese, zagrijava maslac, pa se uz ove recepte zna naći savjet ,,mijesiti vrhovima prstiju,,.
Nadjev se ohladio, tijesto sam prepolovila.  Predivno, podatno za svako oblikovanje..
Dovoljno ga je za cijelu veliku tepsiju od rerne.
Tanko razvaljala, namotala na oklagiju, pa odmotala na suhu tepsiju. Namazala nadjev. Drugi dio tijesta razvaljala, namotala na oklagiju i odmotala preko voća..I to je to! čas posla!
Malo nabockala gornju koru kako bi para tokom pečenja mogla izlaziti.
Na 180 C, 30 minuta.
Nemam posipač za štaub, ali ga stavim u plastično cjedilo i njime ravnomijerno pospem po kolaču!
Važna je volja...sve drugo su trice!
Ako i u vašoj kuhinji zamiriše ovaj kolač, u slast vam bilo!










 

Nema komentara:

Objavi komentar