ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

POGAČA S RUŽICAMA

POGAČA SA RUŽICAMA
Kruh na ovaj ili onaj način, osnova je ovdašnjih obroka. Kad je na stolu svojom ljepotom ukras, privlači poglede, ali i ruke da ih uzimaju.
Ova je pogača obavezno centar mog stola kod porodičnih okupljanja. Narodni običaj da se rukom kida, u rukama osjeti finoća i mekoća tijesta, osjeti miris,... zaista je važna. Uvijek takve radnje prate osmijesi i pogledi.
Sjediti sa svojim najmilijim uz hranu rukama pripremljenu, osvjesćuje osjećaj bliskosti i poštovanja.
Za mene je to pravi simbol obitelji.
Ova je pogača napravljena od kilograma bijelog brašna. Dodam mu kvasac, malo šećera, malo soli, 1 jaje, pa zamijesim mješavinom mlijeka i vode. Neka tijesto bude podatno pod rukom.
Kad malo nadodje, razvaljam ga na kvadratni oblik, širine 50 cm, pa premažem sa mekanim margarinom. Preklopim jednu trećinu, preko srednje trećine, pa to ponovim i sa drugom stranom.Preklopim donji kraj preko novonastale srednje trećine, pa to ponovim sa gornjim krajem.Tako dobijem jednu manju kocku.Okrenem je, da gornji sloj bude dolje, pa pokrijem da nadolazi.
Ovu radnju ponovim nakon 10-tak minuta, tako što tijesto dodatno opet razvaljam. Kad malo odstoji, rastanjim tijesto na početnu veličinu, namažem ga, pa srolam u valjak.Režem komade različitih veličina i slažem u tepsiju.Na ovaj način, pečene ružice ce izgledati rascvjetano.
Premažem površinu umućenim jajetom i stavim peći.
Neka je temperatura oko 200 C na početku, ali je nakon 15-tak minuta smanjim na 180C. Dovoljno je peći oko 45 minuta. Pečenu pogaču, na kratko pokrijem krpom.
Poslužim je tako da ju cijelu, u jednom komadu , izvadim na veliki poslužavnik..
Neka kida svako koliko želi..
U slast vam bilo!


Nema komentara:

Objavi komentar