četvrtak, 28. siječnja 2016.

PATLIDŽANI ZA ZIMU

Zašto se recept za hranu, zove recept, kao za lijek? E, pa recept za hranu svakako to jest.
Lijek je za dobro raspoloženje da probudi sva čula. pa nas mirisi vode u najposjećeniji dio stana. Privlači poglede na boje, širi nosnice, kako bi u njima uživali, privlači ruke da malo probaju prije no što se jelo nađe na stolu,.... da osjete finoću pod prstima. Tad podignu poklopce, pušu u kašiku,  odlome okrajak pečenog kruha, komadić mesa, reš krompir zalijepljen na tepsiji, komadić kisele paprike iz turšije......
Lijek je protiv zaborava na prošla vremena i hranu u roditeljskim kućama.
 Lijek je protiv samoće, pa za stolom okupljamo  ljude na druženje, razgovore..pa jelom jedni drugima ugađamo, a to je vrlo važno! Kao i sa svakim lijekom, valja znati koliko je dosta! Ne pretjerivati ni u čemu! Ako se sjetimo  onog da ,,ljubav ide na usta,, koje je preživjelo tolike godine...!!
 Je li i lijek za ljubav???
Nekad davno, u kuharicama, nailazila sam na slike ovako pripremljenih patlidžana, ali im nisam pridavala važnost. U mom kraju, patlidžani se nikada nisu spremali u teglice za zimu.
Jedna draga prijateljica, predstavila je ovaj recept toliko lijepo, da sam ga kopirala i isprobala. Kasnije, saznala sam da se baš ovako priprema u nekim dijelovima Hercegovine. Kako god, sljedeće ljeto, obavezno ponavljam ovu zimnicu.
Dakle, kako Merzija reče,  2 kg patlidžana narezati, ne pretanko, nasoliti i ostaviti 5-6 sati. Ocijediti! Staviti da prokuha 2.5 l vode i 500 ml octa, 9%, 45 gr soli i 50 gr šećera. U to staviti patlidžane i kuhati 5 minuta.Niti minut duže. Ocijediti, ostaviti da se malo prosuše, te u tegli, na svaki red patlidžana, posipati sjeckani bijeli luk i peršun. 
Za okus, malo bibera u zrnu, ljute papričice..mirodija po želji..
Zaliti mješavinom maslinova i običnog, suncokretova ulja.
Degustacija je za 10 dana! 
Prvi put, napravila sam samo 2 teglice, čisto za probu. Malo, premalo! Okus je izvanredan. Mogu se jesti kao dodatak mezi, nekom pečenom mesu, ali i na kriški prepečenog kruha. Mogu se usitniti i koristiti kao namaz.
Ako budete pravili, u slast vam bilo!








2 komentara:

  1. Ovo je izvrsna ideja! Pamtim za sledeće leto!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dugo sam trazila recept , meni mama uvijek kiselila i ja ih obozavala a nikad nisam pitala dok je bila ziva kako ih pravi 🥰

    OdgovoriIzbriši