subota, 13. veljače 2016.

DALMATINSKA PAŠTICADA

,,Evo nas!! Na vrijeme u minutu..!,,
Ulazi mlada ekipa. Ulazi smijeh s njima. Sva hrana spremna, odmah ide na stol...Moja djeca! Dodaju jedni drugima kutlaču, zdjele, čaše..
,,Danas ćemo jesti pašticadu!
Ispričaću vam priču...Zovemo ju dalmatinskom, jer je od davnina specijalitet tog kraja, hrana za svečane ručkove, ali ju i Talijani svojataju kao tradicionalno jelo. Donijeli Mlačani svoje recepte iz Venecije i Verone, al im Dalmatinci parirali svojima. Danas se pravi na stotine načina i svi tvrde da je baš njihov autohtoni.
Bome, pravi pašticadu i Bosanka, za prste polizati..
Ovako! Napravila sam ju od dobrog komada govedine, najbolji je frikando. U ovom je 1.80 kg. Kako je priprema zahtjevna, uvijek pašticadu napravim za dva dana i kad nas je više za stolom.
Lijep komad, špikovati komadićima pancete ili kakvoh finog suhog mesa, i komadićima bijelog luka. Neko to čini i mrkvom i komadima celera. Staviti meso u zdjelu, pa na njega narezati jedno 6 srednjih glavica luka, na listiće, 5-6 čena bijelog, 3-4 mrkve, komad celera, korijen peršuna,4-5 suhih smokava i 4-5 komada suhih šljiva,grančicu ružmarina, pa sve zaliti sa 5 dcl crnog vina. U ovoj marinadi je poželno meso ostaviti cijelu noć.
Danas sam meso izvadila, očistila od komada povrća, pa prepekla na malo ulja sa svih strana. Neka zarumeni, neka se pore zatvore, pa će ostati sočno i vrlo ukusno.
Prepečeno meso ide na tanjur, a na isto ulje, ocijeđeno povrće. Dinstati, dinstati, ...dok se fino ne zastakli, pa na njega vratiti govedinu. Izrezati jednu oguljenu jabuku.
Tokom sljedećih par sati, podlijevati onim vinom iz marinade. Kad se potroši, nastaviti podlijevati vodom.
U saft polako dodavati, malo mljevenih klinčića, pola najmanje kašičice cimeta, kašičicu crvene paprike, 3 kašike koncentrata paradajza, malo timijana i bibera.
Kad omekša, meso izvaditi na dasku i narezati na šnicle, a saft štapnim mikserom ispasirati. Vratiti šnicle i još kratko ostaviti da krčka.
Niti slučajno nije isti učinak ako se ovaj postupak napravi sa unaprijed narezanim šniclama. Razlika je drastična,,

Puno je truda oko pašticade, al joj je okus izuzetan. Za prilog su joj njoke partner. Kad se već zaigra ovakva igra, ne žalite truda. Napravite domaće, nek užitak bude potpun!
Uz čorbu od karfiola, moje domaće njoke,... zelenu salatu...dobro dalmatinsko vino...i malo knedli...pride!,,
U slast vam bilo!







Nema komentara:

Objavi komentar