nedjelja, 14. veljače 2016.

ENDIVIJA NA TANJURU


Gorka endivija, izrezana na trakice. Na njoj kockice jedne šnite kruha i šaka šampinjona, prepečeni na suhoj tavi. Po tome malo bijelog luka, ljute papričice, koje zrno soli! Sve poliveno domaćim bućinim uljem. Izvrstan obrok!
Kad sam isprobavala makedonske salate, hvalila sam ih kao ,,najbolje na svijetu,, ne znajući koliko su u stvari poznate i cijenjene.
Vrlo svježe namirnice u velikim dubokim tanjurima, na podlozi od zelene salate. Komadi finog ovčjeg sira, kolutovi paradajza, luka, ljute papričice...crne masline..prethodili su svakom ručku. Oči su vukle da isprobam i druga divna jela sa ovog podneblja, mada su salate bile dovoljni samostalni obroci.
Uvijek kad pripremam neku sličnu makedonskoj, vratim se u jedan poseban dan...
,, U drvenom čamcu koji lagano klizi po površini, na potpuno prozirnoj vodi, veslač nas primiče  mjestu gdje izvire Crni Drim.
 Od hladne izvorske vode, leden je i zrak. Zelenilo nedirnute prirode ...I tad stanemo.. Potpuna je tišina. .Gledamo preko ruba čamca, prema pjeskovitom dnu, a dolje, ispod nas, hiljade sitnih malih mlazova. Iz dubine zemlje, žure prema površini...prema Ohridskom jezeru... Osjećaj je veličanstven!,,

Možda vas potaknem na pripremu neke slične salate.
U slast vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar