subota, 27. veljače 2016.

LEDENE KOCKE

Na ovom su receptu, u mom rokovniku, tragovi nekadašnjeg pripremanja kolača.Vjerojatno je teka bila blizu miksera, kad sam zagledala u mjere i dodavala namirnice.  Baš mi je takav, nekako posebno drag, mada su ovi sastojci pomalo prevaziđeni.
Ivan ga je zavolio  kao mali dječak, dok je još bio jedinac. Svake godine ga poželi za svoj rođendan. Kako već dugo ne živi s nama, ledene kocke napravim i pošaljem da njima počasti prijatelje.
 Naravno uz ovu tepsiju putuje i stotinjak bureka..hahaha..
Na njegovoj svadbi, prilazili su mi svi njegovi prijatelji, a ima ih jako puno, i hvalili moju hranu..
Danas sam ledene kocke napravila čisto da se podsjetimo tog okusa.
Za njihovu je pripremu najbolje najprije skuhati agdu. 15 kašika šećera i 8 dcl vode neka kuhaju 10 minuta. Ohladiti.
Uključiti pećnicu na 180 C. Dok se zagrijava, izmiksati 6 jaja, 3 kašike šećera, 3 kašike ulja, 3 kašike brašna sa 1 praškom za pecivo, 2 kašike kakaa
Tepsiju malo pouljiti i posuti tankim slojem brašna.
Biskvit peći 20 minuta.
Odmah ga zaliti hladnom agdom.
U istu posudu naliti 5 dcl mlijeka i uključiti da prokuha. U 1 dcl hladnog mlijeka umiješati vanilin šećer, 5 kašika brašna i 5 kašika šećera. Ukuhati ih u mlijeko kao puding.
U vrelo dodati 200 gr maslaca i sve skupa dobro izmiksati.
Premazati preko biskvita.
Napraviti čokoladnu glazuru. 150 gr čokolade, 0.5 dcl mlijeka, 50 gr maslaca i kašiku ulja, za sjaj, pažljivo otopiti i preliti preko kreme.
Ledene kocke dobro rashladiti.
Čokoladu režem tako što nož zagrijem na otvorenoj vatri na plinu. 
Ako se odlučite za pripremu, u slast vam bilo!


 

Nema komentara:

Objavi komentar