srijeda, 24. veljače 2016.

PEČENI PUREĆI BATACI

Ni ledeni vjetar, ni oblaci s kišom ne mogu zaustaviti ovo proljetno buđenje.
 Pupa i niče na sve strane.
Danas su u tavi pureći bataci.
Mada su debeljuce , vrlo se lako pripreme i ostanu sočni.Ovaj put dva bataka težine oko pola kilograma svaki. Ako su veći na dvije suprotne strane, razrežem do kosti.
 Kožu ostavim da svojom masnoćom fino podmazuje pečenje. Kombinaciju soli i bibera dobro utrljam, dodam grančicu ružmarina ...koja me podsjeti na Brač... pa polijem sa malo ulja. Ostavim neka malo odstoji u frižideru, pokriveno.
Dodam crveni luk, izrezan na veće komade.
Pečem najprije na jačoj vatri da dobiju koricu, a onda smanjim na lagano i upola poklopljeno, povremeno okrećem.
Uz pripremu ovog ručka, ne treba naročita pažnja...kuha se sam!
Kad se meso počne odvajati od kosti, kad se lijepi za prste,  kad luk postane sav staklast u finom mesnom umaku, a sve ispuni opojan miris pečenja, tanjurima na stolu dodajmo i čaše za vino.
Malo fine muzike i neka ručak počne...
Ako se odlučite na pripremu, u slast vam bilo!









Nema komentara:

Objavi komentar